5 tips og råd til førerprøven

Nærmer det seg førerprøve? Er du nervøs? Vet du ikke helt hva du går til? Hva er viktig å tenke over og gjøre/ikke gjøre? Her kommer fem gode tips og råd til førerprøven, og litt informasjon om hva en førerprøve er og hvordan den fungerer:

 

Førerprøven består av flere deler. Først møter du sensoren (han/hun som skal vurdere din kjørekompetanse), og han/hun vil gå gjennom og forklare deg hvordan førerprøven fungerer. Dette bruker sensoren vanligvis noen få minutter på. Så kommer neste del, og det er sikkerhetskontroll-spørsmål. Da vil du få to spørsmål som har tema som omhandler dekk, varseltrekant, sikring av last og personer, hvordan du skal fylle motorolje på bilen, og så videre. Det er viktig å kunne svare på disse spørsmålene, da svaret vil påvirke resultatet av prøven. Du går selvsagt igjennom spørsmålene med trafikklæreren din når du tar trafikkopplæringen, så her stiller du godt forberedt om du har «følgt med i timen» 😉

Så kommer den største delen av førerprøven, og det er selve kjøringen. Du skal kjøre i ca 50 minutter i variert trafikk, og kjøringen din blir vurdert som en helhet. Det vil si at småfeil ikke nødvendigvis betyr at du stryker. Sensorens oppgave er å finne ut av om du kan kjøre bil på en trygg, lovlig måte som gir god samhandling med andre trafikanter og som tar hensyn til helse, miljø og andres behov. Når kjøringen er over og du har parkert der du startet, vil du få en tilbakemelding fra sensoren og bestått/ikke bestått. Består du får du førerkortet i skranken hos Statens Vegvesen samme dag. Fikk du ikke bestått må du vente 4 uker før du kan kjøre opp på nytt – og da er det viktig å bruke tiden godt til å øve på det som ikke gikk bra!

 

Her er fem tips og råd til førerprøven:

  1. Møt opp godt forberedt. Når du setter deg i bilen med sensoren på oppkjøringsdagen skal du føle at du har kontroll på bilen og trafikkreglene! Om trafikklæreren din sier at du trenger et par kjøretimer ekstra de siste ukene før førerprøven, så er det veldig lurt å høre på han/hun!
  2. Planlegg tidlig. Sensoren vil gi deg tidlig beskjed om hvilket skilt du skal følge eller om du skal svinge til høyre eller venstre i et veikryss – IKKE vent med å planlegge hva du skal gjøre, men begynn med en gang du har fått beskjed.
  3. Møt opp uthvilt og med mat i magen. «Uten mat og drikke, duger…..», ja denne har du hørt 1000 ganger før!
  4. Kjør slik du har gjort med trafikklæreren din. Ikke gjør deg til på førerprøven, men bare kjør slik du har gjort med trafikklæreren din! Om du f.eks tenker at du må kjøre ekstra sakte eller at du må være ekstra tidlig med blinklys på førerprøven for å være sikker på å bestå, kan det faktisk føre til at du gjør feil. For tidlig blinklys kan i verste fall føre til dårlig kommunikasjon ved at medtrafikantene tror du skal svinge et sted du egentlig ikke har tenkt å svinge, og å kjøre ekstra sakte kan føre til dårlig flyt i trafikken.
  5. Prøv å slapp av. Sensoren skal bare sitte på en liten kjøretur for å se hva du kan. Tenk tilbake på alle kjøretimene du har hatt hos trafikkskolen din og bruk det du har lært! Det er selvsagt lov å ha på musikk i bakgrunnen eller snakke litt med sensoren for at stemningen skal være litt mer avslappet 🙂

 

Masse lykke til – dette klarer du!

Helsing Max-Teamet

Legg igjen en kommentar