Det nærmer seg førerprøve…

I dag skal vi få et lite innblikk i kjøretimene til en av våre fantastiske elever! Hun heter Nora Helle og kjører sammen med trafikklæreren Daniel. Nora startet å kjøre hos Max Trafikkskole for en stund siden, og er nå ferdig med hele den obligatoriske opplæringen.

Opplæringen hos trafikkskole består av fire trinn:

Trinn 1: trafikalt grunnkurs, første steg for alle under 25 år som skal ta førerkort.

Trinn 2: kjøreteknisk kompetanse (giring, bakkestart, sving, rygging osv).

Trinn 3: trafikal kompetanse (vikeplikt, motorvei, bykjøring osv)

…og så kommer trinn 4. Dette trinnet består av to teorisekvenser i klasserom og ni kjøretimer. Før trinn 4 gjennomføres må eleven kunne kjøre tydelig, sikkert og selvstendig i variert trafikk. Nora har lært raskt under kjøretimene, kjørt mye hjemme og har god kontroll over bilen og trafikkreglene – dermed var det klart for «Planlegging og kjøring i variert trafikkmiljø» (tidligere kalt kartkjøring) på trinn 4.

Nora skal på egenhånd planlegge og kjøre en rute trafikklæreren har delt ut på forhånd. Ruten Nora fikk inkluderte blant annet Bergen akvarium og Lyngveien. Nora må uten noe særlig hjelp fra lærer finne frem, overholde trafikkreglene og ha kontroll på bilen.

– Hvordan går det, finner du frem?

– Ehhh.. ja jeg tror det? Ja, her er det!

Vi er framme på en av stedene på ruten.

– Hmm, jeg må visst snu.. Her var det smalt!

Når vi har fått snudd bilen fortsetter vi mot Bergen sentrum, og neste stopp er akvariet. Nora har planlagt godt og vet hvor hun skal – men det er mange utfordringer i byen. Turistsesongen er godt i gang og det kryr av en god miks med Bergensere, Amerikanere og Japanere.

– Hvorfor kjører du såpass sakte her? Trafikklærer Daniel kommer ofte med spørsmål og lurer denne gang på hvorfor Nora velger å kjøre i 20km/t når fartsgrensa er 30km/t.

– På grunn av alle folkene! Det er ikke lett å vite om de skal over fotgjengerfeltene eller ikke. Og det er litt dårlig sikt på grunn av regnet.

– Flott! Helt enig med deg, svarer Daniel.

NoraDa1

PLANLEGGING: Nora bruker litt tid på ett av stopp-punktene til å finne ut hvor hun skal kjøre videre. Trafikklæreren tar seg tid til en selfie…

 

Nora er nå ferdig med alle fire trinnene, og det nærmer seg snart førerprøve! Daniel og Nora diskuterer litt på slutten av kjøreturen og finner ut av hva som må øves på fremover. Det meste sitter som et skudd, og Nora er blitt en dyktig sjåfør!

– Jeg skal kjøre en del hjemme fremover, så får vi håpe førerprøven går bra!

Tommel opp for Nora! Vi hos Max Trafikkskole ønsker henne masse lykke til med førerkortet!

 

Legg igjen en kommentar